Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 maj 2017

Klart: Enklare att avhysa illegala bosättare

Den nya lagen som ska göra det enklare för markägare att få bort olovliga bosättningar från sin mark har vässats ytterligare efter behandling i riksdagens civilutskott.

FOTO: Canonfreak/Mostphotos

Centerpartiet har drivit frågan hårt om att förenkla ytterligare i lagförslaget och i riksdagens civilutskott fick man med sig övriga allianspartier. Inför hotet om att förslaget skulle fällas anslöt sig även regeringspartierna.

Markägarens kostnad för avhysningen ska till exempel inte kunna överstiga 3 000 kronor per år, regeringens ursprungsförslag var 5 000 kronor. Hanterandet ska gå snabbare, såväl beslut som verkställande.

– Principen borde vara att avlägsnandet inte ska kosta markägaren något alls. Nu har vi i alla fall lyckats få igenom att markägarens kostnad för avlägsnandet inte ska överstiga 3 000 kronor per år, eller 300 kronor per person. Det ska inte heller få ta mer än tre veckor från det att händelsen anmälts till Kronofogden tills dess att beslut om avlägsnande tas, förlaget var fyra veckor. Därefter ska det inte ta mer än fem dagar tills beslutet verkställs, vilket är två dagar kortare än regeringsförslaget, säger Ola Johansson (C), ledamot i civilutskottet.

Det är socialt och ekonomiskt utsatta människor som bosätter sig i olagliga läger. Ola Johansson påpekar att de här människorna måste få hjälp på annat sätt.

– Vi måste inom EU arbeta kraftfullt med de länder som får stöd för att göra situationen bättre för EU-migranterna. De måste använda det stödet för att göra skillnad för dessa människor.

De nya reglerna ska följas upp vid årsskiftet.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen