Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 oktober 2016

Klartecken att svenskmärka viltkött

Lagom till jaktsäsongen kan nu även viltkött från exempelvis älg märkas med den frivilliga ursprungsmärkningen Kött från Sverige.

FOTO: Rolf Segerstedt

Regelverket har tagits fram i samarbete mellan Svenskmärkning AB och Svenskt Viltkött respektive Svenska Viltmatakademin. Det säger att djuret ska ha jagats och hanterats på svensk mark. Det ska också vara besiktigat av veterinär i en vilthanteringsanläggning som är godkänd av Livsmedelsverket.

"Efterfrågan på ursprungsmärkt viltkött"

– Det finns en efterfrågan på ursprungsmärkt viltkött. Reglerna för märkningen ligger i linje med de grundkriterier som vi har för övriga produktområden, säger Maria Forshufvud, VD för Svenskmärkning, till Land Lantbruk.

Märkningen Från Sverige lanserades i slutet av april. Vid midsommar breddades märkningen till att omfatta fisk och dryck. Med inkluderingen av det vilda köttet och charkuterier som innehåller viltkött har reglerna utvecklats i en tredje version.

90-tal användare

Antalet användare av märkningen Från Sverige och Kött från Sverige har vuxit successivt och uppgår i dagsläget till ett 90-tal. Totalt är det omkring 4 000 produkter som är på väg att förses med det blågula märket.

Initiativet till ursprungsmärkningen kommer från LRF, Livsmedelsföretagen, Li, och Svensk Dagligvaruhandel. Tillsammans äger parterna Svenskmärkning AB.

LÄS MER: Blågul premiär i butikshyllan

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen