Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 april

Konventionella bärodlare får ja till eko-preparat

Det är tillåtet för ekologiska bärodlare att använda paraffinoljan Fibro för att bekämpa skadeinsekter. LRF har kämpat för att även konventionella odlare ska få använda medlet och nu har Kemikalieinspektionen sagt ja.

Nu får även konventionella bärodlare använda paraffinoljan Fibro för att skydda sina odlingar.
Nu får även konventionella bärodlare använda paraffinoljan Fibro för att skydda sina odlingar. FOTO: Ann Lindén

Paraffinoljan får lov att användas i ekologiska odlingar av bär och grönsaker på friland och bär i tunnel. Preparatet används som skydd mot insekter, i bärodlingarna även mot kvalster.

”Mycket glädjande”

LRF har länge kämpat för att medlet även ska bli tillåtet för konventionella odlare och nu har Kemikalieinspektionen sagt ja till detta.

– Det här är mycket glädjande. Paraffinolja är ett väldigt snällt medel och det bör därför vara möjligt för alla odlare att få använda den för att skydda sin odling, säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF i ett pressmeddelande.

Dispens för ekoodlare

Skälet till att Kemikalieinspektionen tidigare bara har tillåtit Fibro i ekologiska odlingar har varit att myndigheten har bedömt att den ekologiska bär- och grönsaksodlingen befunnit sig i en nödsituation, varför man gett dispens för användningen av paraffinoljan.

– Det är angeläget att fler så kallade ämnen med låg risk och allmänkemikalier skyndsamt blir godkända att använda mot olika växtskyddsproblem och att de når odlingen. Det är olyckligt när de begränsas till att bara få användas i ekologisk odling, säger Agneta Sundgren.

 

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen