Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Annons 20 mars

Korruptionsskandal med ruttet kött uppdagad

Det var i fredags som brasiliansk polis slog till mot flera företagsjättar inom landets köttindustri. Detta skedde efter en två år lång utredning om korruption. En hög chef har nu gripits.

FOTO: Ann Lindén

Enligt SVT handlar anklagelserna om att företag i minst 40 fall har mutat tjänstemän och politiker för att få i väg ruttet kött i processade köttprodukter och kyckling med spår av salmonella på export och förbi kontroller.

Köttprodukter ska även ha blandats ut med utfyllnad av allt möjligt, som potatis, vatten och kartong.

Om de undermåliga köttprodukterna har nått den svenska marknaden är ännu oklart, men enligt TT direkt importerar Sverige 988 tonfärskt nötkött från Brasilien och EU importerar 140 000 ton nötkött om året från Brasilien de senaste åren. Delar av den importen kan ha sålts vidare till Sverige.

Efter tillslaget i fredags stängdes tre fabriker omedelbart, och 21 fabriker är nu under granskning.

I går greps en hög chef på ett företag inom köttindustrin, sedan han självmant gått till polisen. Detta uppger SR.

Två köttgiganter på den brasilianska och internationella köttmarknaden, BRF och IBS, har i reklamkampanjer gått ut och bedyrat sin oskuld, men Brasiliens president Michel Temer kallade under gårdagen in köttindustrin till ett krismöte.

EU:s ambassadör i Brasilien, João Gomes Cravinho, vill få veta från Brasiliens myndigheter om det handlar om systematiska fel eller enskilda händelser.

Till toppen