Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 maj

Köttets ursprung avgörande vid offentlig upphandling

Kommunerna värnar om god djuromsorg, men i den offentliga upphandlingen bedrivs parallellt en jakt på lägsta pris, enligt en enkätundersökning som organisationen Svenskt Kött har gjort bland landets kommuner.

Av undersökningen framgår bland annat att:

*Djuromsorg/djurskydd var det mest prioriterade och lågt pris det lägst prioriterade när kommunerna rankade olika önskemål kring upphandlingskrav. För storstadskommuner var dock låg antibiotikaanvändning viktigast medan glesbygdskommunerna prioriterade ursprungsland högst. 


*En fjärdedel av kommunerna har svarat att lågt pris är viktigast när de har blivit ombedda att rangordna lågt pris, ekologiskt, låg antibiotikaanvändning, djuromsorg/djurskydd och ursprungsland. 

*Närmare 60 procent önskar ställa mer långtgående krav än vad de gör idag. De efterfrågar framför allt information kring ursprungsland och närproducerat. 


"Det är glädjande att många vill ha kött från djur som fötts upp med god djuromsorg. Samtidigt uppger var fjärde kommun att lågt pris är mest prioriterat vid upphandlingar. Det är en prioritering som sällan är förenligt med höga djurskyddskrav", säger Elisabet Qvarford, vd, Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Varje år upphandlas livsmedel till de offentliga köken för cirka 10 miljarder kronor, men bara 40 procent av köttet kommer från Sverige, enligt Svenskt Kött.

Till toppen