Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 april

Köttproducent satsar på odling av mänskliga organ

Världens största fläskproducent, Smithfield Foods, har startat en avdelning för att sälja grisdelar för medicinskt bruk. Målet: att skapa organ som vuxit i grisar för transplantation till människor.

FOTO: Mostphotos

Ett scenario där grisar föds upp för att få fram organ som kan transplanteras till människor börjar alltmer bli troligt. Och nu har världens största producent av fläskkött, Smithfield Foods, gått ut med att man satsar på denna bransch, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Smithfield Foods har inrättat en särskild avdelning för att ”utöka sin roll i att förmedla grisdelar för medicinskt bruk”. Det slutliga målet beskrivs vara att sälja organ som tas från grisar för att transplanteras till människor.

– Vårt levebröd har alltid varit bacon, korv och färskt fläskkött. Vi vill signalera till det medicinska och vetenskapliga samfundet att detta är ett område vi fokuserar på, säger Courtney Stanton, vice vd för Smithfield Foods nya avdelning, och syftar på den nya satsningen.

Stort behov av mänskliga organ

Idén att använda grisars organ för att ersätta mänskliga sådana vid behov är inte ny. Bakgrunden är det stora antal människor som är i behov av en organtransplantation för att överleva. Enligt tidningen Business Insider väntar 120 000 personer i USA på en sådan transplantation, och i genomsnitt dör 22 personer dagligen i landet för att man inte lyckas få fram lämpliga organ i tid. Enligt organisationen Mer Organdonation är det cirka 50 personer om året i Sverige som dör i väntan på organ.

Smithfield Foods tar redan delar från de 16 miljoner grisar man slaktar varje år och säljer till företag som använder dessa i medicinsk verksamhet, exempelvis forskning, rapporterar Reuters. Företaget bedömer att marknaden för olika grisprodukter som används i bland annat medicinskt syfte och till mat till husdjur uppgår till mer än 100 miljarder dollar – och att man då ändå inte har räknat in framtida möjligheter med transplantation av organ som vuxit fram i grisar. Smithfield Foods meddelar att man redan har skrivit avtal med två aktörer, som inte namnges.

– Det har helt enkelt en enorm potential, och att vara i ledningen och att fokusera på att bygga sådana relationer är avgörande, säger Courtney Stanton till nyhetsbyrån.

Skapade blandembryon av gris och människa

På senare år har vetenskapen tagit stora steg mot att kunna skapa mänskliga organ som fått växa fram i grisar. I januari i år kunde forskare visa att man har lyckats skapa embryon där man har blandat DNA från grisar och människor – även om den mänskliga komponenten var mindre än 0,001 procent, vilket BBC rapporterade om.

– Detta är första gången mänskliga celler har setts växa inne i ett stort djur, säger professor Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Det ska dock inte ha funnits några tecken på att det växte fram några mänskliga celler i hjärnan på dessa embryon – något som skulle kunna leda till svåra etiska dilemman om det blir möjligt att öka andelen av mänskliga celler. Ett sådant dilemma skulle kunna väcka frågan om vad ”mellanformer” som blir en blandning mellan människa och djur skulle göra med synen på vad det innebär att vara människa. I förlängningen lyfts frågan om vad som skulle hända om ett sådant djur skulle ha tillräckligt många hjärnceller från en människa och om det i så fall skulle kunna ses som en människa instängd i ett djurs kropp, enligt Business Insider.

Tidningen talade med stamcellsforskaren Paul Knoepfler vid Davis-universitetet i Kalifornien om problemet.

– Hur många mänskliga celler är ”alltför många” i ett sådant djurs hjärna? Hur många mänskliga celler är alltför många i ett sådant djur alls? Ingen vet, säger han.

Fokuserar först på annan metod

Det är inte uteslutet att Smithfield Foods föder upp genetiskt modifierade djur, berättar Courtney Stanton för Reuters, men i första skedet kommer man troligen att i stället att fokusera på att anpassa grisorgan för att de ska kunna transplanteras till människor genom så kallad decellularisering, vilket innebär att de existerande griscellerna tas bort och ersätts med mänskliga celler.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen