Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december

Kungen: Hade velat bli lantbrukare

Kung Karl XVI Gustaf skulle gärna ha ägnat sig åt skogs- och lantbruk på heltid – om han inte varit kung. Det berättar han i en intervju med tidningen Vi.

FOTO: Rolf Segerstedt

Att kungen Carl XVI Gustaf älskar skogen, jakt och allt som hör dit till, är väl känt.

– Man blir ju lite filosofisk när man sitter på ett jaktpass och ingenting händer. Det är klart man pratar för sig själv. Man kanske till och med håller de där talen som man inte… som man kanske kommer att behöva hålla. Eller som man skulle ha velat hålla, men som man kanske inte kom på just då. Där flyter tankarna bra, säger kungen till tidningen Vi.

”Har varit skakigt”

Nu avslöjar han dessutom att han gärna hade blivit bonde på heltid, om ödet velat annorlunda och han inte fötts till kung.

Kungen har sedan många år tillbaka arrenderat Stenhammars gods, beläget strax utanför Flen i Sörmland, och hyser ett genuint intresse för svenskt lantbruk – vars framtid han tror på.

– Det har ju varit skakigt. Men nu finns det en vilja från regeringen att skapa möjligheter för svenskt lantbruk. Det finns en medvetenhet om att kunna producera egna råvaror. Inte minst i händelse av orostider, sade kungen till Land Lantbruk i somras.

LÄS MER: Prinsen: Livsmedelsstrategin är en fantastisk börjanKungen: Angeläget med livskraftig livsmedelskedja

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen