Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari

Lägre avgift när bygglovet dröjer

Regeringen föreslår att avgifterna ska reduceras för ansökningar i de fall när tidsfrister för exempelvis bygglov överskrids.

FOTO: Mostphotos

De föreslagna reglerna innebär en reduktion i avgifterna när handläggningsärenden om bygglov, förhandsbesked och startbesked överskrids. Enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) ska ändringarna leda till ett effektivare byggande.

– Det är rimligt att den som drabbas av att kommunerna inte klarar kraven på handläggningstider när det gäller bygglovsärenden blir kompenserad för dröjsmålet. Detta ger även kommunerna vidare incitament att hålla sig inom ramen för gällande tidsfrist, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Håller inte tiderna

Enligt en rapport från Boverket håller var femte kommun inte handläggningstiderna när det gäller exempelvis bygglov. Var sjätte kommun klara inte att hålla tiden för ärenden för anmälningsärenden. Därför föreslår Boverket ett system med reducerad avgift, i plan- och bygglagen.

Enligt förslaget som går som remiss till Lagrådet ska reduktionen ligga på en femtedel av avgiften för varje försenad vecka. Start för de nya reglerna föreslås bli 1 januari 2019. Förslaget innefattar också en reduktion vid ansökan om rivningslov, marklov, förhandsbesked och anmälan.

LÄS OCKSÅ: Boverket förtydligar kring ändrade vedspisregler

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen