Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 augusti 2015

Lantbrukare kompenseras ännu mer för höjd dieselskatt

Regeringen tar mjölkkrisen på allvar och sänker dieselskatten ytterligare för lantbrukare. Det säger näringsminister Sven-Erik Bucht (S) idag till Dagens Nyheter. 

I veckan blev det känt att regeringen tänker höja energiskatten på diesel och bensin med 53 respektive 48 öre per liter. Samtidigt skulle lantbrukare kompenseras för höjningen av dieselskatten med 1,48 kronor litern.

Mer kompensationspengar

Men nu skjuter regeringen till ännu mer pengar för att kompensera den höjda dieselskatten. Enligt Sven-Erik Bucht handlar det totalt om 300 miljoner kronor, varav 100 miljoner kronor är mer än vad som varit känt tidigare, rapporterar Dagens Nyheter.

Till tidningen säger Bucht att hela regeringen ställer sig bakom förslaget på ytterligare kompensation och även Vänsterpartiet ska vara med på uppgörelsen.

– Jag vet att LRF och andra säger att det inte räcker, men vi tycker att det är en stark signal att vi tror på och vill ha kvar svenskt jordbruk, säger Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

Enligt LRF ligger konstnaden för diesel på 4,15 kronor per liter för jordbruket i Sverige medan danska lantbrukare betalar 60 öre och finska bönder 1,80 öre.

Satsar en miljard

Sven-Erik Bucht säger till Dagens Nyheter att regeringen satsar närmare en miljard på bönderna. Då räknar han också in de 500 miljoner kronorna som utlovats i kreditgarantier, pengarna i landsbygdsprogrammet där 150 miljoner går till djurvårdsinsatser, exportsatsningar och en höjning av nationella stödet med 14 miljoner kronor. 

Läs även: Dieselskatten höjs ännu mer –LRF starkt kritiska

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen