Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari

Lastbilsstölderna ökar

Fler stölder av lastbilar och släp och fler bluffakturor, men färre fall av illegal rovdjursjakt. Det är några resultat som kan utläsas i den preliminära statistiken över anmälda brott 2016.

FOTO: Mostphotos

Sammanställningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, presenteras i dag, torsdag, och visar att det i fjol anmäldes totalt drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.

Ökning med 16 procent

De anmälda stölderna av lastbilar, släp och dylikt för yrkesmässig godsbefordran ökade i hela landet med 16 procent jämfört med 2015. Stölderna ur och från den typen av fordon minskade däremot med 23 procent.

De anmälda inbrottsstölderna i fabriker, lager och verkstäder (ej bilverkstäder) minskade med 14 procent medan inbrottsstölderna på byggplatser och i bodar ökade med 9 procent.

Fler anmälda bluffakturor

Antalet anmälda bedrägerier med bluffakturor steg från totalt 14 318 under 2015 till 14 631 i fjol, en ökning med 2 procent.

De anmälda fallen av illegal rovdjursjakt mot varg, björn, lo och kungsörn sjönk med 9 procent från 70 anmälningar 2015 till 64 under 2016.

Dieselstölder från större fordonstankar

Miljöbrotten steg med 11 procent till 9 926 anmälda brott.

För dieselstölder saknas jämförelsetal med 2015 till följd av att polisen under 2016 införde nya brottskoder. Den preliminära statistiken för fjolåret visar att de anmälda dieselstölderna i landet totalt uppgick till 4 201. Av dem skedde 3 740 ur större fordonstankar, exempelvis traktorer och entreprenadmaskiner, medan 461 skedde från tankar som inte var kopplade till fordon.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen