Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 september

Löfven: Livsmedelsproduktionen ska öka

I sin regeringsförklaring inför det sista året av den här mandatperioden lyfte statsminister Stefan Löfven satsningen på att minska klyftan mellan stad och land.

 I regeringsförklaringen nämnde statsminister Stefan Löfven bland annat livsmedelsproduktionen.
I regeringsförklaringen nämnde statsminister Stefan Löfven bland annat livsmedelsproduktionen. FOTO: Mostphotos

Med ett år kvar på mandatperioden inledde statsminister Stefan Löfven (S) regeringsförklaringen med att blicka utåt, på världsläget. Humanitära kriser och klimatförändringar påverkar oss. Vattenkrisen nämns, samt den kartläggning som ska göras av grundvatten och vattendrag samt skydda våtmarker.

Löfven säger att även Sverige kan påverka omvärlden, tillexempel genom representationen i FN:s säkerhetsråd och att vara föregångsland när det gäller klimatarbete.

Han poängterade även vikten av ett starkt EU och att Brexit ska ske under ordnade former.

Ny landsbygdspolitik

Stefan Löfven säger att det är slut på centraliseringstrenden, och att en ny landsbygdspolitik ska läggas fram under året.

– Klyftan mellan stad och land ska slutas. Det ska gå att arbeta och driva företag och få del av samhällsservice oavsett om du bor i Visby, Vårby gård eller Vittangi.

– Skogen ska både vårdas och bidra till utveckling. Ett nationellt skogsprogram presensteras för att möjliggöra att skogen bidrar till att den biobaserade ekonomin växer. Fler naturskogar skyddas och naturvårdshänsynen ska öka i den brukade skogen. Fler bostäder ska byggas i trä, det minskar klimatpåverkan jobb skapas i hela landet.

Ena landet

– Besöknäringen stimuleras. Mervärdesskatten sänks för naturguider. Livsmedelsproduktionen ökar och skapar nya jobb. 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030. Med levande skogar och mångskiftande natur kan den biologiska mångfalden förbättras.

Stefan Löfven uttryckte en önskan att ena landet inför svårigheter som kan komma.

– Till boende i förort, bruksort eller landsort säger jag: Vi vänder den här utvecklingen tillsammans.

LÄS MER: Bucht kvar som landsbygdsminister: Resan har bara börjat

Läs mer om

Till toppen