Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 april 2016

LRF och LO i gemensam satsning för fossilfritt

Karin Varverud, till höger, visar upp sitt fossilfria lantbruk på Smedberga Backgård utanför Motala. Intresserade åhörare är fr v Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland, Peter Borring, regionordförande för LRF i Östergötland och Helena Jonsson, ordförande i LRF.
Bild 1/2Karin Varverud, till höger, visar upp sitt fossilfria lantbruk på Smedberga Backgård utanför Motala. Intresserade åhörare är fr v Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland, Peter Borring, regionordförande för LRF i Östergötland och Helena Jonsson, ordförande i LRF. FOTO: Göran Billeson
David Varverud, till vänster, och Karin Varverud till höger presenterar en ny variant av fossilfritt bränsle för LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Helena Jonsson, LRF:s ordförande.
Bild 2/2David Varverud, till vänster, och Karin Varverud till höger presenterar en ny variant av fossilfritt bränsle för LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Helena Jonsson, LRF:s ordförande. FOTO: Göran Billeson

– Det är första gången vi gör något tillsammans, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och LRF:s ordförande Helena Jonsson.

Besökte etanolfabrik

Under torsdagen besöktes Lantmännens etanolfabrik i Norrköping och Tekniska Verken i Linköpings biogasanläggning. 

Därefter var det Smedberga Backgård som visade upp en ny variant av fossilfritt bränsle.

David och Karin Varverud har drivit gården sedan 2007 och under de senaste åren har den varit fossilfri.

Hög klimatnytta

– Det är ett nytt biobränsle med skogsbaserad oktanol, säger Karin Varverud. Det ger hög klimatnytta och låga emissioner.

Användningen av biodrivmedel ökar i Sverige vilket gynnar både miljön och svenskt lantbruk.

Mycket gemensamt

Helena Jonsson berättar att hon och Karl-Petter Thorwaldsson upptäckt att de har mycket gemensamt.

– Vi kan skapa arbetstillfällen och får avsättning för råvara, säger Helena Jonsson.

Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att ökad användning av biogas, där exempelvis skogsråvara ingår, kan ge tusentals nya jobb.

Inga jobb på död planet

– Vi kan ersätta alla fossila bränslen med fossilfritt, säger Karl-Petter Thorwaldsson och påminner om uttrycket "det finns inga jobb på en död planet".

– Vi vill gynna svenska bränslen men vi måste ha styrinstrument. Vi måste få det politiska systemet att begripa det här, säger Helena Jonsson.

Karl-Petter Thorwaldsson är optimistisk om att det går. LO, LRF och Svenskt Näringsliv deltar alla i Miljöberedningen och har gemensamma miljömål.

– Det blir svårt att runda oss, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Långsiktiga villkor

Både han och Helena Jonson efterlyser långsiktiga villkor.

– Om det ordnas finns stora möjligheter, säger Helena Jonsson.

Hon vill se en kvotplikt för inblandning i fossila bränslen, en kvotplikt som kombineras med klimatnytta som definieras i form av koldioxidreducering.

Svåra regler

– Lantmännen i Norrköping producerar världens bästa etanol men den används inte i Sverige utan exporteras till Tyskland, säger Karl-Petter Thorwaldsson som ett exempel på vilken effekt olika regler får.

Så småningom, menar han, måste riksdagen sätta ner foten och anta långsiktiga och för svensk del hållbara spelregler.

– I den här frågan går LO och LRF hand i hand, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen