Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 mars 2017

Majoritet för ändring av konsumentköplagen

Ett förslag om översyn av konsumentköplagen när det gäller handel med levande djur har fått majoritetsstöd i riksdagens civilutskott. – Det måste finnas ett eget regelverk för levande djur, säger Kristina Yngwe (C).

FOTO: Ann Lindén

Konsumentköplagen omfattar i dag även handel med djur, om säljaren är ett företag. Enligt lagen kan privatpersoner som anser att djuret de köpt inte motsvarar vad säljaren utlovat kräva återköp.

Men många har ansett att lagen är olämplig vid handel med levande djur, där mycket kan hända med djuret på bara några månader. Detta har Land Lantbruk tidigare berättat om i flera artiklar.

I dag har en majoritet i riksdagens civilutskott beslutat att lagen ska ses över. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet i civilutskottet, men det finns ändå en riksdagsmajoritet för att lagen ska förändras, vilket man ska rösta om i nästa vecka.

− Det betyder att riksdagen ger en order till regeringen att se till att lagen förändras både nationellt och på EU-nivå, säger Mats Green (M), till tidningen Ridsport.

– Det var ett viktigt första steg att vi fick majoritet för förslaget i civilutskottet i dag. Hästnäringen är jätteviktig för Sverige och vi måste få en bättre balans mellan konsumentskydd och skydd för säljaren när det gäller levande djur, säger Kristina Yngwe (C) till tidningen ATL.

LÄS MER: Sålde häst – fick betala 150 000 kronor

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen