Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december

Man åtalad för djurplågeri

En man åtalas för djurplågeri vid Kalmar tingsrätt sedan han sågat av hornen för hand på flera av sina nötkreatur.

 Mannen åtalas för djurplågeri.
Mannen åtalas för djurplågeri. FOTO: Mostphotos

Det var i februari i år som Länsstyrelsen gjorde ett oanmält besök hos en djurhållare i Oskarshamns kommun, sedan en anmälan kommit in om vanvård av djur. I ett stall fann inspektörerna två unga oxar med stora, blödande sår på huvudet. Detta skriver Kvällsposten.

Sågat av horn

Det visade sig att ägaren sågat av oxarnas horn för hand med en såg, och utan bedövning, något mannen har erkänt och förklarat med att det var så man alltid hade gjort på gården.

Ingreppet ledde till sårskador, blödningar, ärrvävnad och infektioner och hornen började växa inåt i huvudena på oxarna.

Ska bedövas

De flesta kalvar som föds avhornas, men det ska göras av veterinär eller kvalificerad husdjurstekniker och ingreppet görs oftast med brännjärn. Djuren ska alltid bedövas innan.

En förundersökning inleddes mot mannen angående djurplågeri och den veterinär som tittat på bilderna har bedömt att djuren bör ha haft konstanta kraftiga smärtor sedan ingreppet skedde, i slutet av förra sommaren.

”Lidandet är gravt”

Vidare menar veterinären att ingreppet är att jämföra med att man sågat i skallen på djuren, samtidigt som de var vakna. Veterinären anser i sitt utlåtande att: ”Nivån på lidandet är gravt”.

Mannen har erkänt och en rättegång ska nu hållas i Kalmar tingsrätt. Påföljden på djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen