Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november

Många brister på a-traktorer

Inte många a-traktorer levde upp till kraven när polisen i Gävleborg utökade besiktningarna.

 Många a-traktorer hade brister när polisen kontrollerade.
Många a-traktorer hade brister när polisen kontrollerade. FOTO: Mostphotos

Det blev ett ganska dystert resultat när polisen i Gävleborg satsade på flygande besiktningar av a-traktorer den senaste tiden: En av femton stoppade fordon höll måttet.

”Mängder av brister”

Förutom att vissa traktorer har modifierats så att de kan köra upp emot 100 kilometer i timmen, mot de tillåtna 30, finns många fler brister på a-traktorerna, eller EPA-traktor som fordonen även kallas.

– Många av fordonen har inte sett insidan på en besiktningshall på kanske 10-15 år. De har dragit på sig mängder av brister, framförallt att de har manipulerats för att kunna framföras som en vanlig bil, säger Tommy Pierrou, Gävlepolisens bilinspektör till P4 Gävleborg.

Efterlyser föräldraansvar

Att det kan klia i fingrarna på en motorintresserad ungdom i 16-17 årsåldern har han förståelse för.

– Men jag skulle vilja lägga mer ansvar på föräldrarna faktiskt. Som förälder till en ungdom som har en a-traktor så måste man se till att den går så fort som den får gå. Man lär ju vara rädd om sitt barn och andra trafikanter också, säger Tommy Pierrou.

Riskerar körkortet

Det är inte bara trafikfaran det handlar om, att köra en trafikoduglig a-traktor kan dels leda till böter för den som fordonet är registrerat på – ofta en förälder – men även påverka ungdomens möjlighet att ta körkort.

– Det är ganska stora risker man tar när man modifierar sin traktor och framför den i högre hastigheter. Dels brottet olovlig körning, uppskjutet körkort och mycket trassel med att återställa traktorn till så som den var när den en gång registreringsbesiktades.

För att få körkort för a-traktor räcker det att ha fyllt 16 år.

Läs mer: Polisjakt på a-traktor i 140 km/hNya regler för a-traktorer 2018

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen