Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2017

Mängder av vanvårdade och döda djur funna på gård

Polisen fick larm om att det gick lösa kor på en äng. När de kom till gården möttes de av misär: döda djur och vanvård. – Vi har aldrig sett något liknande tidigare, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledaren på polisens djurskyddsgrupp.

Kon på bilden har inget med texten att göra.
Kon på bilden har inget med texten att göra. FOTO: Agneta Forssén/Mostphotos

Tidigt i lördags morse fick polisen i Stockholm larm om att personer sett att det gick kor lösa på en äng intill en väg i Uppland.

När partullen kom till platsen hittade de korna på ängen och åkte sedan vidare till gården.

I den inledande rapporten från patrullen på gården hittades ett tiotal djur döda på gården.

– Det är alldeles för lågt räknat. Det är minst det dubbla antalet. Vi har folk som är ute och räknar nu. Men det är lite svårt, för djuren har gått på lösdrift och har inte varit hanterade. Vi har svårt att kunna komma så pass nära som vi skulle behöva och det handlar om stora arealer, säger förundersökningsledaren på polisens djurskyddsgrupp, Lena Jacobsson till Land Lantbruk.

För dåliga att flyttas

Länsveterinär tillkallades och tog beslut om att djuren skulle omhändertas. Under helgen har korna tagits omhand av LRF:s stödgrupp på plats på gården.

– Det har inte gått att flytta djuren, de flesta är alldeles för dåliga. De djur som kunnat stå upp har fått mat och vatten, säger hon.

Lena Jacobsson säger att det är svårt att säga hur många djur som hör till gården, eftersom de är utspridda, men att det rör sig om upp emot hundra kor.

– Jag vet inte säkert, men jag tror att det är köttdjur, säger hon.

Pågått en tid

De flesta av de döda djuren har inte dött nyligen.

– Detta har pågått en lång tid, men hur länge är svårt att säga, säger hon till Land Lantbruk.

Ägaren är misstänkt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

– Det är en miljö som är för bedrövlig, men för djurplågeri måste vi kunna styrka lidande. Vi håller på att samla material på gården och det kommer att ta en tid, säger hon.

Ägaren skadades av djur

Verkar det som att några djur klarar sig från att avlivas?

– Jag kan inte riktigt uttala mig om det, men jag tror inte att det finns några kilon att sälja på de djuren. Det är bedrövligt. 

Enligt polisen hade ägaren förts till sjukhus efter att ha skadats av ett djur under fredagen. Lena Jacobsson har ingen vetskap om ägarens tillstånd. 

– Förhör med den misstänkte görs vanligtvis i slutet av utredningen. Men det är tragiskt att det går så här långt innan det uppdagas, för både människa och djur. Det är en fullständig katastrof, säger hon.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen