Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari

Miljöministern vägrar stoppa tillsynsärenden

Trots att ny lagstiftning förbereds vägrar regeringen att stoppa de tillsynsärenden som drivs av länsstyrelserna mot småskalig vattenkraft. Det upprörde riksdagsledamöterna Sten Bergheden (M) och Magnus Oscarsson (KD) i tisdagens debatt.

FOTO: Mostphotos

Kraven på miljötillstånd för småskalig vattenverksamhet ger ägarna sådana höga kostnader att det i många fall inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta. Belopp kring 500 000–600 000 kronor hör till vanligheterna.

Samtidigt har de sju partierna som slöt energiöverenskommelsen enats om att tillståndsgivandet inte ska vara ekonomiskt betungande.

"Samtal från ledsna ägare"

– Jag får mängder av samtal från uppgivna och ledsna ägare till småskaliga vattenverksamheter. Flera landshövdingar har också hört av sig till regeringen om att något måste hända snabbt. Ändå fortsätter tillståndsprövningarna, konstaterade Sten Bergheden (M).

Tillsammans med Magnus Oscarsson (KD) ställde han under tisdagens interpellationsdebatt miljöminister Karolina Skog (MP) till svars. Ministern hänvisade till att beslutet att prioritera tillsynen med riktade budgetinsatser togs av dåvarande borgerlige miljöministern Andreas Carlgren (C).

– Det vore både okonstitutionellt och olagligt av mig som minister att stoppa länsstyrelsernas tillståndsprövningar. På regeringskansliet arbetar vi med en proposition om ny lagstiftning som ska vara klar innan sommaren. Man får acceptera att processerna tar sin tid, sa Karolina Skog.

"Varför så loj?"

Hon påpekade att vattenkraftsbranschen samtidigt håller på att skapa en fond som ska stötta ägarna till den småskaliga vattenverksamheten i deras tillståndsprövningar.

Sten Bergheden och Magnus Oscarsson menade att regeringen mycket väl kan stoppa det de kallade för länsstyrelsernas häxjakt – om bara viljan funnes.

– Varför en så loj och likgiltig inställning? Här har vi en förnybar energikälla helt utan skadliga utsläpp som årligen producerar lika mycket som Göteborgs totala energianvändning. Det borde vara intressant för en miljöpartist, tyckte Magnus Oscarsson.

"Anmärkningsvärt"

Sten Bergheden hänvisade också till det tillkännagivande som riksdagens majoritet lämnade i april förra året om att reglerna för att få tillstånd till vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar bör förenklas och att det behövs större fokus på miljönytta.

– Det är anmärkningsvärt att ministern och regeringen trotsar detta. Många trodde nog att Miljöpartiet skulle värna om den småskaliga vattenkraften, men i stället är man med om att stänga ned den, sa Sten Bergheden.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen