Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2017

Miljövänligt myggmedel

Nu kommer äntligen värmen och med den snart myggorna. Men det finns hjälp att få mot sommarplågan.

Sovande fladdermus.
Sovande fladdermus. FOTO: Mostphotos

Det envetna surret av myggor kan sänka stämningen på den trevligaste sommarkväll och vara en plåga för både folk och fä. Tycker du att myggstift är för kladdigt, myggspiral för rökigt och att sitta inne inte är ett alternativ. 

Då kan tipset från P1 Naturmorgons Jenny Berntsson Djurvall vara något: Fladdermöss.

– Fladdermusen är en slags miljömärkt myggbekämpning. Varje fladdermus äter tusentals insekter varje natt, säger Jenny Berntsson Djurvall från Naturmorgon till P4 Kronoberg.

Äter insekter i massor

Om man sätter upp runt 20 fladdermusholkar i sin trädgård för en koloni fladdermöss, så kommer de enligt Jenny Berntsson Djurvall tillsammans äta upp miljontals insekter varje natt.

– Det blir en avsevärd skillnad. Och våra fladdermöss gör inget dåligt – de sprider inte sjukdomar, de suger inte blod och de är aktiva på natten när de är ute och jagar.

Men fladdermössen måste ha någonstans att krypa in och sova på dagen. 

– De behöver en dagstuga. Holken ska vara rätt så smal med öppning underifrån där de kan krypa in och med en list där de kan kroka i sina fötter. Gärna någonting trångt och härligt och där de kan sitta många tillsammans, säger hon.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen