Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2017

Norden ryter ifrån om ekoregler för grönsaksodling

I sista stund tar de svenska, finska och danska regeringarna till storsläggan för att stoppa ett EU-förslag som hotar att utplåna den ekologiska grönsaksodlingen i växthus. Om Norden körs över vid mötet 31 maj strider det mot själva andan i Cap om att hänsyn ska tas till naturliga skillnader mellan regioner, ryter de tre ministrarna.

Carola och Göran Ektander.
Bild 1/3Carola och Göran Ektander. FOTO: Lasse Hejdenberg
Bild 2/3 FOTO: Regeringskansliet
Bild 3/3 FOTO: Regeringskansliet

Att det nu är allvar inskärper landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett brev ställt till jordbrukskommissionär Phil Hogan. Brevet har också undertecknats av Buchts danska kollega Esben Lunde Larsen och den finska ministern Jari Leppä.

Officiellt brev till kommissionen

Det är unikt att Sverige, Danmark och Finland gemensamt tar till så drastiska formuleringar i ett officiellt brev till EU-kommissionen. Men så har också ländernas argument om ekoodling i växthus under lång tid avfärdats av framför allt sydliga EU-länder. Inför ödesmötet i Bryssel 31 maj har frågan förts upp till högsta politiska nivå.

Vad striden handlar om är rätten att odla ekologiska grönsaker i avgränsade bäddar i växthus, istället för att låta rötterna växa rakt ned i jorden. Det senare menar flera sydliga länder är ett absolut måste i ekologisk odling.

Nödvändigt för att förlänga säsongen

För de nordiska länderna är den avgränsade bädden, normalt sett i stora kärl, inget annat än en pragmatisk anpassning till ett strängare klimat. Och ofta en nödvändighet för att kunna förlänga säsongen och få en rimlig avkastning så att en svensk tomat kan konkurrera med en spansk.

Varken EU-parlamentets förhandlare eller kommissionen har hittills förstått vidden av de svårigheter som den nya ekoförordningen skulle skapa om Norden inte ges undantag och får fortsätta att odla i avgränsade bäddar. I brevet till Hogan framför de tre ministrarna detta i klartext.

"De standards som nu diskuteras är orealistiska och omöjliga att följa. Om de genomförs kommer den ekologiska odlingen av grönsaker att antingen drastiskt minska, eller upphöra helt".  För att ytterligare stärka Nordens sak framhåller ministrarna också att både USA och Kanada tillåter ekologisk odling i avgränsade bäddar.

Nytt villkor

Sveriges största odlare av ekologiska gurkor i växthus, Göran Ektander, välkomnar ministrarnas ingripande. Han driver företaget Tåkerngrönt i östgötska Karlebytorp och odlar huvudsakligen i torvjord. Och här kommer nästa problem, för inför den 31 maj kan parlamentet möjligen tänka sig att ge Norden undantag om avgränsade bäddar, men ställer då ett nytt villkor; att 80 procent av jorden tas från den egna gården, vilket också sätter krokben för många odlare.

I brevet till Phil Hogan tar ministrarna avstånd även från denna stränga procentsats och kräver en mer flexibla lösning som gör det fortsatt möjligt att skaffa jord eller annat ekologiskt material till odlingen utanför gården.

LÄS MER: EU-förslag hotar Sveriges ekoodlingar

VIDEO: ”Viktigt att vi inte viker ned oss i Bryssel”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen