Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 augusti

Normalt skördeläge trots allt

Förra veckan startade skörden på många håll i Sverige. Generellt har skördeförhållandena varit goda i västra Sverige. Och I Östergötland som haft torka ser skördarna trots allt ut att bli normala.

I Västsverige har det skördats höstkorn och gräsfrö av tidig sort.

– Det är torrt trots att vi har fått bra nederbörd under året. Det har varit väldigt blåsigt och ganska varmt sista perioden, säger Bertil Hagsgård, lantbrukare i Mellerud.

Normalskörd

Han tror att det blir en normalskörd, i alla fall av vete. Höstvetet ser överlag väldigt bra ut, medan en del av vårsådden har lidit av torka och kan bli brådmogen. Bertil Hagsgård har själv tröskat ängssvingel och höstkorn samt stränglagt timotej. Redan den tredje augusti startade sådden av höstraps.

– Så tidigt är det ovanligt att jag sår rapsen. Kan jag så före 15 augusti är det optimalt.

Han tror att det kan bil en stor höstrapssådd i området.

– Det känns som att vi har gott om tid.

I Mälardalen hade det i början på veckan tröskats tidiga fröarter, höstrybs och höstkorn och flera började tröska tidigt vete, enligt Niclas Sjöholm, rådgivare på Växtråd i Mälardalen. Han upplever att grödan är något ojämn i vissa fält där jordarna fortfarande levererar vatten till grödan.

Normalt trots torka

I Östergötland har en del höstkorn, raps och tidigt vårkorn skördats och tidigt vete ligger i startgroparna, enligt Albin Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Skördarna ser ut att bli normala, trots torka.

– Det var torrt i höstas när grödorna etablerades vilket gjorde att en del fält fick väldigt sen uppkomst och hamnade efter redan från start, men de har återhämtat sig relativt bra nu fram till skörd.

Låga proteinhalter

På Gotland var höstkornet klart och några hade börjat på rapsen, enligt Bengt Viken, rådgivare på Hushållningssällskapet. Veteskördarna ser ut att kunna ge en bra skörd, men proteinhalterna riskerar att bli låga på grund av hög skörd.

Från Gävle och norrut räknar Hans Westbom, regionchef på Lantmännen, med att skörden är 7-12 dagar senare än normalt. I Hälsingland har regn lett till en del liggsäd. I Västerbotten har värme däremot gjort att spannmålen ser riktigt bra ut.

– Vi räknar med att det blir något bättre än normalskörd i delar av Västerbotten. Det är framför allt höstgrödorna som ser bra ut.

LÄS MER: Tyskt skördestopp efter regnväderHyfsad skörd trots kyla och torkaBra skörd av höstkorn

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 157:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen