Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december

Ny forskning banar väg för ännu nyttigare korn

En ny studie vid SLU har kartlagt hur omvandlingen till stärkelser och kostfiber går till kornkärnan. Resultatet banar väg för hur man kan förädla kornet till en ännu mer hälsosam produkt.

FOTO: Anna Nilsson Land Lantbruk

Stärkelser är en av de viktigaste energikällorna i vår mat. I maten får vi får den från potatis, ris och spannmål som exempelvis korn. Både stärkelse och fruktaner (ett slags kostfiber) bildas genom att energi omvandlas via fotosyntesen.

Kartlägger kornkärnans gener

Nu har en ny studie från en internationell forskargrupp vid SLU kartlagt hur den processen går till.

Studien visar att en enda gen i kornkärnan styr hur stärkelserik kornet ska bli och hur mycket fruktaner som ska bildas.

Genen som styr processen aktiveras när cellen har en viss nivå av socker. Då bildar kärnan två proteiner som i sin tur styr hur många enzym-gener som behövs för att växten ska kunna producera stärkelse respektive fruktaner.

Ger stora möjligheter för växtförädling

– Det här öppnar upp för stora möjligheter att påverka halten stärkelse och fruktan i korn genom växtförädling, säger Chuanxin Sun, som är docent i växtmolekylärbiologi vid SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna kom också fram till att hur mycket stärkelse och fruktaner som bilas varierar mellan olika sorter.

– Vi hoppas att vår upptäckt kommer att leda fram till nya spannmålssorter som har optimerad sammansättning för produktion av hälsosamma livsmedelsprodukter, säger Roger Andersson, professor i livsmedelsvetenskap vid SLU.

Läs mer: Snabbväxande durumvete får innovationspris

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen