Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november

Ny handhållen spannmålsanalysator

FILM: På Agritechnica lanserades en ny handhållen mätare för spannmålsanalyser. Mätaren ger besked om vattenhalt, proteinhalt, stärkelsehals och fetthalt i de fyra spannmålsslagen och om år även i oljeväxtfrö.

Den handhållna mätaren heter GrainSense och är enkel att använda. På ett glas i mitten av mätkulan lägger man 70-80 kärnor och stänger locket. Apparaten skickar sedan infrarött ljus genom kulan för att med NIT-teknik (Nära Infraröd Transmission) bedöma innehållet av näringsämnen i provet.

Laddas i molntjänst

När apparaten är uppvärmd tar ett nytt prov en halv minut från inläggning av provet tills mätaren töms. Provresultatet laddas upp i en molntjänst och överförs till mobilen.

Säljs nästa vår

Våren 2018 börjar instrumentet säljas, på den svenska, finska och baltiska marknaden av Bröderna Berner AB, Gullviks. Instrumentet kostar 3 900 euro exklusive moms (38 000 kronor) och serviceabonnemanget 250 euro per år (2 400 kronor per år).

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen