Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 mars

Ny hästköttsskandal ska undvikas med hård EU-lag

Ett ”effektivt kontrollsystem” ska göra det lättare att spåra livsmedel och därmed bekämpa bedrägerier där exempelvis hästkött säljs som nötkött, enligt ett beslut i EU-parlamentet.

FOTO: Pressbild

Europas konsumenter ska kunna känna sig säkrare på att de faktiskt äter vad de tror att de äter. Så kan man beskriva motivet bakom den lag som Europaparlamentet röstade igenom på onsdagen.

Med andra ord ska en ny så kallad hästköttsskandal undvikas.

Härledning av ursprung blir enklare

Det nya hårdare regelverk som EU-parlamentet sade ja till på onsdagen innebär att spårbarheten av livsmedel blir enklare och att regler införs om skyddande av flera geografiska beteckningar. Matsäkerhetsregler får också en uppstramning i och med den nya lagen.

– Efter den så kallade hästköttsskandalen har konsumenter väckt allvarliga frågor om livsmedels spårbarhet och livsmedelskedjans integritet. Europaparlamentet har därför strävat efter att ta hänsyn till deras bekymmer och det har nu resulterat i en text som tillåter ansvariga myndigheter att effektivt bekämpa bedrägliga aktiviteter, sade Karin Kadenbach, österrikisk ledamot från den socialdemokratiska partigruppen.

Fanns redan informellt beslut

De olika medlemsländerna har redan tidigare varit överens i frågan om att reglerna måste stramas upp, och ministerrådet hade inför onsdagens sammanträde tagit ett informellt beslut om att bekämpa den aktuella typen av brottslighet och på så sätt återfå konsumenternas förtroende för ”livsmedelskedjans integritet”, enligt ett pressmeddelande.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen