Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 mars

Nya villkor gäller trots gammal etikett

Lantbrukare riskerar inte att få avdrag på tvärvillkoren när de använder sig av de nya villkoren om slopad skyddszon för växtskyddsmedel. Detta gäller även om man använder preparat med kravet på etiketten, har Jordbruksverket slagit fast.Lantbrukare behöver inte heller dra tillbaka sin begäran om utbetalning för miljöersättning,

FOTO: Anders Fällman

Vid årsskiftet slopade Kemikalieinspektionen kravet på 10 meter bevuxen skyddszon mot vatten och vattendrag för att få använda vissa växtskyddsmedel.

Men fram till nu har det varit oklart vad som gäller vid ansökan om miljöersättning för fält där man har ett åtagande om skyddszon, om bekämpningen sker från förpackningar med en gammal märkning som kräver skyddszon.

"Miljöersättningen är självklart viktig för företagarna. Därför har vi försökt förklara för Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket att de måste hitta en lösning så att odlarna kan använda preparaten med de nya villkoren även om det står något annat på dunken", säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket har slagit fast att följande gäller:

  • De lantbrukare som tillämpar de nya produktvillkoren som beslutats gör inget fel, även om det står något annat på etiketten på preparatet. Kontrollerna för tvärvillkor och miljöersättning kommer att ta hänsyn till det. Du riskerar inte att få avdrag på tvärvillkoren och behöver inte dra tillbaka din begäran om utbetalning för miljöersättning för skyddszon när du använder dig av de nya produktvillkoren.
     
  • Det är heller inte fel att fortsätta följa de villkor som står på etiketten, en möjlighet som är viktig eftersom många växtskyddsmedel får ändrade villkor.

När det gäller växtskyddsmedel som har haft krav på bevuxen skyddszon är det viktigt att kontrollera villkoren. Några preparat har ännu kvar villkoret eftersom vissa företag har valt att inte ansöka om villkorsändring.

Krav på skyddszon gäller fortfarande för dessa fyra preparat:

  • Banjo 500 SC
  • Danitron 5 SC
  • Lentagran WP
  • Mistral

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen