Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli

Odlar teff på försök

Nyplings gård i Lokrume på Gotland försöksodlar teff, ett spannmål som ursprungligen kommer från Etiopien och som är helt glutenfritt.

FOTO: Mostphotos

Teff, som är ett mycket litet spannmålsslag, är frostkänsligt och vill ha det varmt för att växa. Försöksodlingen på Gotland är på två hektar och lantbrukaren Andreas Nypelius sådde fröna i början av juni.

– Jag tyckte det skulle vara roligt att testa något nytt, säger han till Sveriges Radio P4 Gotland.

Teff kan användas som mjöl till bakning, som gröt eller som ersättare till exempelvis ris, pasta eller couscous. I Etiopien och Eritrea används det framför allt till att baka injera, en tunnbrödsliknande pannkaka.

 Andreas Nypelius.
Andreas Nypelius. FOTO: Ann Lindén

– Det är alltid bra med lokalproducerat så vi kan öka självförsörjandegraden i Sverige. Då gäller det att tillgodose behoven som finns. Det finns en stor efterfrågan och det är redan restauranger som har hört av sig, säger Andreas Nypelius.

Hur skörden blir återstår att se. Andreas Nypelius misstänker att det kanske lite för kallt i Sverige för denna gröda.

 Injera.
Injera. FOTO: Mostphotos

Till toppen