Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 november 2016

Oscarssons inlägg fick tusentals delningar

Riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) tog en bild på de köttbitar med antibiotikasprutor som LRF Östergötland hade arrangerat. Efter en vecka hade den delats 32 000 gånger på Facebook.

FOTO: Magnus Oscarsson

– Jag har aldrig varit med om dess like. Ett tag förra helgen trodde jag att det var något fel med telefonen eftersom det kom meddelanden hela tiden, säger Magnus Oscarsson och skrattar.

Fyra köttbitar med sprutor

I egenskap av ledamot av miljö- och jordbruksutskottet och landsbygdspolitisk talesman för Kristdemokraterna var han förra fredagen inbjuden till gårdsbesök av LRF Östergötland. Dagen avslutades hos Jeanette och Hans Blackert som driver grisuppfödning utanför Skänninge.

För att symbolisera hur låg antibiotikaanvändningen är i svensk djurproduktion jämfört med övriga Europa hade LRF-personalen ordnat fyra köttbitar med sprutor nedstuckna i med respektive lands flagga ovanför.

"Uppmanade att äta svenskt kött"

Magnus Oscarsson knäppte en bild med sin telefon och efter att ha skrivit fyra textrader la han vid femtiden på eftermiddagen ut inlägget på sin Facebooksida med 1 845 följare.

– Jag skrev att en bild säger mer än tusen ord och uppmanade alla att köpa svenskt kött, berättar han.

En vecka senare hade inlägget delats 32 000 gånger, fått 2 200 kommentarer och över 17 000 reaktioner. När regionfullmäktige i Närke hade möte visades det på en stor bildskärm, så Magnus Oscarsson kan verkligen inte klaga på genomslaget.

– Det gör mig jätteglad, speciellt när jag läser de olika kommentarerna. De flesta som gillar, delar och kommenterar är inte lantbrukare och det är viktigt att få i gång en diskussion om vad som pågår inom djuruppfödningen, menar Magnus Oscarsson.

"Glad att kunna sprida budskapet"

En del som kommenterar tycker bara att det ser äckligt och vidrigt ut, några konstaterar att de redan väljer svenskt kött medan andra menar att det bästa är att avstå allt kött och i stället äta vegetariskt.

– LRF:s sätt att visa på skillnaderna är väldigt pedagogisk och det tänker jag inte ta åt mig äran av. Men jag är glad att jag har kunnat sprida budskapet, säger Magnus Oscarsson.

Till toppen