Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juni

Ovanlig trillingfödsel på gård i Jämtland

Det har hänt något ovanligt på en gård i Fåker utanför Östersund. En kossa har fått trillingar. ”Trillingar är väldigt ovanligt och framförallt att alla tre överlever, säger Maja Nilsson, djurskötare på gården till SVT.

Det var i mitten på veckan som kossan Gullan skulle kalva. Djurskötarna på gården utanför Östersund var redo men trots kossans värkarbete hände inget och djurskötarna fick rycka in.

– Då gick vi in och tog hål på hinnor och då hittade vi inte bara två, utan fyra, klövar, berättar Maja Nilsson till SVT.

Först trodde djurskötarna att det var en kalv som låg fel i kossans mage. Men när djurskötarna kände efter, hittade de plötsligt fler ben. Då insåg de att de handlade om två kalvar. Men två kalvar blev för ovanlighetens skull till tre. Nu vilar de tre kalvarna i båsen och de har redan fått sina namn.

– Jag fick ett förslag om att tjuren ska heta Gulliver så det blir det väl då. Och kvigorna ska ju heta samma som mamman så då blir det Gullan, Gullan och Gulliver, säger Maja Nilsson.

Kolla in filmen på trillingkalvarna i SVT här.

Läs mer om

Till toppen