Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 september 2014

Phil Hogan blir ny jordbrukskommissionär

Irländaren Phil Hogan har utsett till EU:s nye jordbrukskommissionär. Han ersätter därmed rumänen Dacian Ciolos.

Phil Hogan var tippad som jordbrukskommissionär när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle utse ett nytt lag. Han är tidigare miljöminister med ansvar för lokala förvaltningen på Irland men också en omstridd person.

– Phil Hogan är känd för att kunna ta nödvändiga och tuffa beslut, han är ingen populist, säger Helena Jonsson, LRFs ordförande i en kommentar till Land Lantbruk.

Hon fortsätter:

– Våra irländska kolleger är överlyckliga och det är bra för oss att ha en engelsktalande person på posten. Vi ser mot hans tillträde med tillförsikt.

I Irländska media ses utnämningen som viktig och betydelsefull. Irland är ett jordbruksland och jordbrukskommissionären har hand om en stor del av EU-budgeten.

– Det är en erfaren politiker och det är alltid bra med erfarenhet i bagaget, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Han betonar att det är den tyngsta posten "vad gäller pengar i EU-pusslet".

– Vi ser fram emot att samarbeta med honom, säger Eskil Erlandsson.

Phil Hogan var tippad som jordbrukskommissionär när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle utse ett nytt lag. Hogan är tidigare miljöminister med ansvar för lokala förvaltningen på Irland men också en omstridd person.

När han var minister, och det var han fram till i somras, var han ansvarig för bolaget Irish Water som betalade mer än 50 miljoner euro för externa konsulter. Det har väckt uppseende på den gröna ön. Phil Hogan har försvarat sig med att han inte har haft detaljkontroll på Irish Waters budget.

Phil Hogan tillhör det borgerliga partiet Fine Gael som blev störst i senaste valet 2011. Oppositionspartier i irländska parlamentet har begärt mer detaljer kring Irish Water-affären och ett av partierna, Sinn Fein, anser att Hogan inte borde ha blivit nominerad som irländsk kandidat till kommissionen.

Förra året fastställdes ramarna för CAP fram till 2020 och posten som jordbrukskommissionär är het för tillfället. De pågående frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA har direkt påverkan på jordbruket.

Samtidigt har Ukraina-konflikten inneburit att Ryssland infört importbojkott av jordbruksvaror som ett svar på EU-sanktioner. Det har drabbat jordbrukare som säljer varor till Ryssland. För att hjälpa dessa lantbrukare har EU beslutat om olika former av stöd till ett värde av 200 miljoner euro. Men jordbrukarnas organisationer vill ha mer och ännu är inte Ukraina-konflikten över. Tvärtom så tyder mycket på en upptrappning som kan komma vilken dag som helst.

Phil Hogan blir ansvarig för EUs jordbruksbudget som står för mer än en tredjedel av EUs utgifter fram till 2019. Kommissionen består totalt av 19 män och nio kvinnor.

Närmast väntar utfrågningar och omröstning i EU-parlamentet innan kommissionen kan tillträda, tidigast från den 1 november.

Svenska Cecilia Malmström utsågs samtidigt till handelskommissionär. Kommissionärerna väljs för en femårsperiod och har en grundlön, före skatt, på 250 000 euro.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen