Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari

Politiker hotades med djurförbud – lägger ner verksamhet

Misskötta djur hittades på gården som drivs av Laholms kommunfullmäktiges ordförande och han tvingades i december att ta en politisk time-out. Nu ska grisfarmen avvecklas.

FOTO: Doug Olson/Mostphotos

Kritiken från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gentemot den lokala toppolitikern Roland Gottfridsson (C) var var skarp: Magra och sjuka grisar hade hittats, och digivande suggor var törstiga, vilket Land Lantbruk tidigare har rapporterat om. Roland Gottfridsson, som då var kommunfullmäktiges ordförande i Laholm, hotades med vite på tiotusentals kronor i veckan om han inte åtgärdade problemen hos de runt 1 200 djuren. Han höll dock inte med om länsstyrelsens bedömning:

– Vi har haft ont om vatten under hösten och fått in grus i vattenledningen. Men djuren är inte törstiga, sade han då till SVT Nyheter Halland.

Men konsekvenserna blev värre än så. I början av december krävde lokala företrädare för Centern att han skulle ta en politisk time-out, vilket han också valde att göra.

På måndagen gick Roland Gottfridsson ut med att han tänker avveckla sin djurverksamhet. Till Hallandsposten meddelar han att grisverksamheten ska stängas ner men att det kommer att ta till den 1 maj innan avvecklingen beräknas vara helt klar.

Anledningen till beslutet ska vara den press han känt i och med länsstyrelsens många besök på gården.

– Jag måste lägga av för att komma ifrån den här pressen. Så det är framför allt för min egen del, säger han till tidningen.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen