Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli

Populärt att bo på lantgård i Dalarna

Intresset för att besöka Dalarna ökar och fler turister verkar ha fått upp ögonen för upplevelsen att bo på lantgård. "Nästan alla vill besöka djuren", säger Marit Ottosson-Svensson som tillsammans med sin man erbjuder gårdsvistelse.

FOTO: Privat

Det blir allt mer populärt att besöka Dalarna enligt nya siffror från Tillväxtverket. Förra året hade Dalarna 4,4 miljoner övernattningar, en ökning med tre procent från året innan.

– Naturen är den största dragaren. Olika former av kulturmiljöer har på senare år också blivit mer populärt, man vill lära sig något på semestern, säger Carl-Johan Ingelström, vd för Visit Dalarna till SVT Dalarna.

”Stort intresse för livet på landet”

Marit Ottoson Svensson har erbjudit lantgårdsvistelse i 19 år på gården i södra Dalarna två mil norr om Hedemora. Gården Ottos är ett familjejordbruk, farmor och farfar köpte gården 1916 och Marit och hennes man Gunnar tog över gården som tredje generation 1991. Och visst har intresset för att uppleva landsbygden ökat, det kan Marit intyga. För tre år sedan utökade familjen med en extra stuga att hyra ut.

– Under våren har vi märkt av ett ökat intresse för att besöka oss och redan nu är nästan hela sommaren uppbokad. De senaste två åren har vi haft över 400 gästnätter, det är riktigt bra det, berättar hon.

FOTO: Privat

”Många vill prova på att mjölka”

På gården Ottos finns ett 70-tal mjölkkor på lösdrift som under sommaren betar i hagar i anslutning till gården. Några katter stryker även runt på gården och här odlar man även vall, som sedan ska bli hö och ensilage till kossornas vinterfoder. Att besöka kossorna är något av en självklarhet, menar Marit.

– Nästan alla som kommer hit vill gärna se korna, få en rundtur för att lära sig om mjölkproduktionen och även testa att mjölka. Många blir glada av att se hur bra korna här har det, säger hon.

FOTO: Privat

Varför tror du att fler och fler vill besöka Dalarna och bo på lantgård?

– Dalarna ligger bra till och är ändå nära storstaden. Många vill upptäcka landsbygden och är intresserade av landet, både vuxna och barn, säger Marit.

Turister från utlandet verkar även bli mer och mer vanligt på gården.

– Det senaste året har vi haft många utländska turister från Frankrike, Tyskland och även från Taiwan. Det är roligt det!

Till toppen