Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 september 2016

Proteiner rör om hela livsmedelsbranschen

Sverige befinner sig i ett proteinskifte som kommer att förändra hela livsmedelskonsumtionen och ställa nya krav på företagen längs matens väg från jord till bord, enligt en ny rapport.

FOTO: Anna Nilsson

Skiftet innebär att fler typer av proteiner hamnar på matbordet. Efterfrågan på vegetabiliska proteiner ökar. Samtidigt ställer konsumenterna högre krav på kvalitet och hållbarhet för animaliska proteiner, konstaterar konsultbyrån Macklean i en rapport som presenterades under Livsmedelsdagarna i Tylösand i veckan.

Ett skifte pågår

I livsmedelsbranschen råder samstämmighet om att det rör sig om en faktisk förändring och inte en tillfällig trend. Bland 100 tillfrågade aktörer i näringen svarade 85 procent att det pågår ett skifte där köttkonsumtionen minskar till förmån för andra proteiner från växt- och djurriket.

Drivande i utvecklingen är de under det senaste decenniet övergripande trenderna kring hälsa och hållbarhet. En majoritet av företagen i branschen har proteinskiftet på den strategiska agendan och hälften har redan börjat agera.

Stimulans för branschen

Macklean förmedlar en optimistisk grundsyn på förändringen. Skiftet skapar möjligheter för företagen och kan bli en stimulans för hela branschen. Inget tyder på att den svenska konsumtionen av rött kött kommer att öka, snarare tvärtom.

Men det behöver inte utgöra ett hot mot den svenska köttproduktionen, heter det i rapporten. Det ställer däremot ökade krav på ätkvalitet, hållbarhet och förmågan att förmedla de svenska mervärdena.

Djurvälfärd i fokus

Djurvälfärd spås framöver att bli en mer central fråga även för fisk- och fågelproducenter. Parallellt blir mervärden som smak, naturlighet och ursprung allt viktigare för dem som framställer vegetariska produkter.

”Med en efterfrågan på nya typer av produkter kan både det svenska jordbruket bli berikat av nya råvaror och innovationsgraden i industrin stimuleras. Detta kan i sin tur ligga till grund för såväl nya exportsuccéer som en bättre folkhälsa och mer hållbar livsmedelskonsumtion.”, summerar Macklean.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen