Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 maj 2017

Raps kan bli proteinbomb för vegetarianer

Förutom olja kan rapsen användas som livsmedel. Det menar en forskargrupp i Lund som hoppas kunna få fram ett proteinrikt alternativ till soja och quorn.  – Vilken grej det vore för miljön, säger en av forskarna till SVT. 

FOTO: Åke Lindau

Vegetarianer kan få ett nytt alternativ till soja och quorn, om ett svenskt forskningsprojekt slår väl ut. Nyckeln är att lyckas använda raps på ett nytt sätt som innebär att man förutom oljan även gör frökakan till ett livsmedel. Resultatet kan bli en ny vegetarisk produkt med högre proteinhalt än kött.

Karolina Östbrin, livsmedelsforskare vid Lunds universitet, berättar för SVT Nyheter Skåne att det kan bli en produkt som skulle kunna bli till vegetarisk färs och filéer, men även yoghurt. 

– Rapsfrökakan som blir över innehåller hela 30 procent protein och det är mer än i kött, säger hon till tv-kanalen. 

Resterna blir grisfoder

Hittills utvinner man bara olja från raps, och låter resterna bli till bland annat grisfoder. Men forskargruppen vid Kemicentrum i Lund menar att det kan bli en mycket billig proteinkälla om man behandlar rapsen. 

Tidigare har det gjorts försök att använda raps till livsmedel, men det har hittills varit svårt att få bort skadliga ämnen, exempelvis glukosinolat som kan påverka sköldkörteln, vid produktionen. Men med nya och bättre filtreringsmetoder tror forskarna att man ska kunna få bort dessa ämnen. 

Ett annat problem man måste lösa är dock smaken. En bismak i restprodukten upplevs som oangenäm. 

– Det smakar lite gräs, men vi tror oss kunna få bort den bismaken, för det spelar ingen roll hur nyttigt det är om det inte smakar gott, säger Karolina Östbring till SVT. 

Produkt färdig inom några år

Forskningsgruppen har ansökt om pengar för tre år till via Vinnova, och berättar att de hoppas kunna ha en testprodukt färdig inom några få år, om de får anslaget. 

– Tänk om vi kunde använda oss av det här proteinet för att delvis ersätta köttet, vilken grej det vore för miljön, säger hon till tv-kanalen. 

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen