Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 april

Rapsskörd blir rekordstor – kan ersätta palmoljan

Det mesta av den rekordstora sådden av raps i höstas verkar ha överlevt vintern. Det kan innebära att även skörden kan bli rekordstor. Nu kan rapsen ersätta palmolja och soja.

Bild 1/2 FOTO: Anders Fällman
Bild 2/2 FOTO: Anders Fällman

I södra och mellersta Sverige såddes höstraps på drygt 100 000 hektar förra året och mycket talar för en rekordstor skörd.

Nu tror LRF att den svenska rapsoljan kan ersätta kritiserade produkter som importerad palmolja och sojaprotein.

Kan ersätta soja

– Oljan går att använda som ingrediens i bakverk i stället för palmolja, man kan göra margarin av den och även använda i annan form av matlagning, säger Kjell Ivarsson som är växtodlingsexpert på LRF, till TT.

När oljan har pressats får man ungefär hälften rapsmjöl, vilket kan ersätta sojaprotein som ofta inte produceras hållbart och som importeras.

Dessutom kan rapsoljan användas till förnybart biobränsle.

Insekter gynnar skörd

– Det är en diskussion i Bryssel om man ska låta produktion av biobränsle konkurrera med matproduktion. Men i Sverige har vi gott om mark så vi har plats för både och, säger Kjell Ivarsson.

Enligt en ny studie från SLU ökar insektspollinering rapsskörden, men bara i linjesorter. I genomsnitt gav linjesorterna 9 respektive 13 procent högre skörd än hybridsorter när pollinerande insekter var närvarande.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen