Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december

Rekoringar kommer stort

Paradiset är inte ensamt om att vilja föra ut ett närproducerat sortiment till konsumenterna. Ica har skapat en särskild portal för ändamålet. Många vill också handla svenska råvaror via Reko-ringar.

 Rekoringen i Skövde är populär.
Rekoringen i Skövde är populär. FOTO: Göran Berglund

Reko-ringar är en affärsmodell med rötterna i Frankrike för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter. Den administreras via slutna Facebook-grupper.

Utlämningen av varorna sker under kort tid på en angiven plats där producenter och konsumenter möts, vilket också verkar vara vad matkedjan Paradiset siktar på med sin e-handel.

Grästorp först i landet

Den allra första svenska Reko-ringen startades 2016 i Grästorp i Västergötland. Sedan dess har många fler vuxit fram. Jordbruksverket bedömde i oktober att det rör sig om ett 50-tal.

LÄS MER: Häng med under rekoringen i Skövde

Verket har upphandlat en stödfunktion som ska underlätta etablering av Reko-ringar i hela landet under de kommande två åren. Den heter Reko-bas och ska stötta både konsumenter och producenter med information. Till det kommer lokala träffar med utbildning.

Icas orderportal

Ica, som är marknadsledande i detaljhandelsledet, har inrättat en orderportal som skapar affärsrelationer mellan lokala leverantörer och Icabutiker.

Efter starten i södra Sverige under våren i år gjordes portalen tidigare i höstas tillgänglig för Icabutiker och leverantörer i hela landet. Då var redan 180 lokala leverantörer och 140 Icabutiker anslutna.

Introducerades i oktober

För att ytterligare stärka det lokalt producerade har Ica och LRF fördjupat sitt samarbete genom att ge det sortimentet en mer framträdande utformning i butiken. Konceptet började introduceras i utvalda stormarknader inom Ica under oktober.

LÄS MER: Paradiset utmanar på nätetJordbruksverket vill se fler rekoringarLokala odlare har svårt att sälja till butik

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen