Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 januari

Robot minskar växtskyddsmedel med 95 procent – vinner pris

Jordbruksroboten Asterix minimerar mängden växtskyddsmedel som behövs vid odling. På tisdagen prisades företaget bakom uppfinningen.

Med hjälp av avancerad bildtolkning kan Asterix, en jordbruksrobot som har tagits fram av det norska företaget Adigo, bespruta åkrar med växtskyddsmedel med upp till 95 procent mindre förbrukning, enligt det statliga norska institutet för bioekonomi, NIBIO. Om processen sker så att enbart ogräset besprutas specifikt så kan minskningen av växtskyddsmedel bli upp till 99,5 procent, rapporterar Bondebladet.

Uppfinningen belönades på tisdagen med ett pris för årets innovation av organisationen Norsk Landbrukssamvirke för att uppmärksamma personer eller företag som vågar att satsa på uppfinningar inom bioekonomi, enligt Bondebladet.

Enligt Adigo kommer roboten att vara tillgänglig på den norska marknaden inom ett par år, och företaget ser också ”goda möjligheter” för produkten att senare lanseras internationellt.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen