Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari

Så många mjölkgårdar lades ner under förra året

I Trelleborg, Markaryd och Arjeplog försvann de sista mjölkkorna under 2016. Nu finns 41 kommuner där det inte produceras någon mjölk. I ytterligare 20 finns bara en mjölkgård kvar. Drömmen om att mjölken ska vara närproducerad tycks allt mer avlägsen.

FOTO: Mikael Ljungström

Förra året blev ett dystert år för svensk mjölkproduktion. Sammanlagt lade 275 mjölkbönder ner sin verksamhet och när året var slut fanns det 20 000 färre mjölkkor än när året började.

Kotätt i kustlandet

Mest minskade mjölkgårdarna i Stockholms, Blekinges, Värmlands, Västmanlands och Norrbottens län där mer än var tionde gård lades ner. I Norrlands inland, i ett bälte från Värmland i väster, över Örebro län, Dalarna, Västmanland till Stockholm i öster får snart mjölkkorna räknas som rödlistade.

Samtidigt koncentreras mjölkproduktionen till några få områden. I norra Sverige utmed kusten där Skellefteå och Robertsfors kommuner sticker ut med många gårdar och kor.

Öland och Gotland är mycket kotäta liksom Falköpingsområdet och delar av Skåne.

Men totalt finns nu bara drygt 3800 mjölkgårdar.

Inte bara priset

Bakom den dystra statistiken ligger dålig lönsamhet samt några andra faktorer.

– Många tog beslutet att lägga ner under sommaren då mjölkpriset var lågt. Men vi kan också se att de flesta var mindre gårdar med färre än 50 kor. De som inte fortsätter är också ofta över 55 år och har ingen som vill ta över, säger Lennart Holmström på LRF Mjölk.

– Det är också dålig tillväxt av yngre mjölkbönder. Där går det trögt. Investeringsviljan är låg.

Minskningen av gårdar och kor ledde till att mjölkproduktionen i landet minskade med tre procent under 2016. Sverige blir alltså allt mindre självförsörjande på mejerivaror samtidigt som efterfrågan ökar. Konsumenter och livsmedelshandel vill köpa svenskt – men tillgången på svensk mjölk minskar.

Läs mer om hur många mjölkgårdar som finns i respektive kommun i Land Lantbruk nr 7.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen