Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj

Så ska bonden få rättvist pris

Bönderna stärks gentemot handeln, och prissättningen genom hela livsmedelskedjan görs mer transparant. Det är innebörden av ett förslag som EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan lägger fram i juni.

EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan.
EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Lieven Creemers

I och med det förslaget tar EU ett viktigt steg mot att reglera, inte bara jordbruket, utan också delar av handeln med livsmedel. Målet är att förhindra sådan praxis inom handeln som är orättvis, och missgynnar bönderna i form av ett lägre pris. Ett viktigt medel är att tvinga livsmedelsföretag och handel att visa större öppenhet gällande bland annat prissättningen.

Ett detaljerat lagförslag om större rättvisa inom livsmedelskedjan hoppas Phil Hogan lägga fram i slutet av detta år eller i början av 2018, meddelade han under EU-parlamentets pågående möte i Strasbourg.

Tidigare skeptisk

Phil Hogan har tidigare varit skeptisk till att tvinga fram en mer rättvis och transparent prissättning. Han har dock böjt sig för en majoritet av medlemsländerna, och lyssnat på de råd som förra årets lades fram av expertgruppen ”The Agricultural Market Task Force", AMTF, ledd av den tidigare nederländske jordbruksministern och professorn Cees Veerman.

Sverige tillhör de länder som hittills varit skeptiska till att reglera handelns prissättning.

Stärkt skyddsnät

Cees Veerman är desto säkrare på att lagstiftning är rätt väg att gå. 

– Bonden behöver ett stärkt skyddsnät för att klara sig mot växlande väder och den globala marknadens prisfluktuationer, förklarade Veerman, då han föra året lade fram sitt förslag om ökad reglering genom kedjan.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen