Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni

Sänk blodsockret - med broccoli

Ny forskning visar att personer med typ 2 diabetes kan sänka sitt blodsocker genom att äta mycket broccoli. Nu jobbar Lantmännen, som finansierat studien, för att ta fram livsmedel innehållande höga nivåer av broccolins positiva substans.

Det är forskare vid Lunds Universitet och Sahlgrenska akademin som funnit att antioxidanten sulforafan som finns i broccoli har positiva effekter på personer med diabetes av typ 2. I studien fick försökspersoner som ätit broccoliextrakt signifikant lägre blodsocker.

Stora mängder broccoli

För att uppnå önskad effekt åt försökspersonerna koncentrat motsvarande 4-5 kilo broccoli dagligen.

Preparat som exempelvis metformin som vanligen används i dag kan inte användas av personer med försämrad njurfunktion och kan ge biverkningar så som magbesvär. Den nya upptäckten kan i framtiden bli ett alternativ för att sänka blodsockret hos personer med förhöjd glukosproduktion. Och inom två år planerar Lantmännen att ha ett functional food-preparat med samma goda effekter som broccoli på marknaden. Det skriver Göteborgs Universitet i ett pressmeddelande.

”Snäll biverkningsprofil”

– Sulforafan angriper en central mekanism bakom diabetes och har en snäll biverkningsprofil. Som functional food kan det nå patienterna snabbare än ett läkemedel, och det är också ett intressant koncept ur diabetessynpunkt där kosten är central, säger Anders Rosengren, docent vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.

Spridd sjukdom

Typ 2 diabetes är ett världsomspännande hälsoproblem som spås öka. I Sverige står typ 2-diabetes för 10 procent av vårdkostnaderna.

Till toppen