Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 maj

Schakal dödade lamm i Danmark

En vild guldschakal har för fösta gången dödat ett tamdjur i Danmark. Sedan 2015 har guldschakaler siktats tre gånger i Danmark.

Guldschakal från Tanzania
Guldschakal från Tanzania FOTO: Mostphotos

Händelsen när lammet dödades inträffade i april på södra Jylland, och ett dna-prov från det ihjälbitna lammet visar att det är en guldschakal som står bakom, enligt danska Miljöstyrelsen.

– Det är den första gången, som vi vet, att guldschakalen har rivit ett husdjur, och det är tredje gången som vi har handfasta bevis för guldschakal i Danmark, säger Lasse Sehested Jensen, tjänsteman på danska Miljöstyrelsen.

Lever främst söderut

Guldschakalen lever främst i södra Europa, Mellanöstern och södra Asien, men det har blivit vanligare med observationer längre norrut i Europa.

– Djuret har av okända anledningar börjat sprida sig norrut i Europa. Vi har två fynd av guldschakal i Danmark, och det har tagits foton med viltkameror, som visar guldschakal. Den första blev påkörd i Karup 2015 och den andra blev dödad i Thorsminde i Vestjylland i februari 2017, säger Lasse Sehested Jensen.

Inte setts i Sverige

Guldschakalen är mellan räv och varg i storlek, har en kortare svans än räven.- Svansen är även svart, medan rävens svans oftast är ljus. Djuret är inte farligt för människor och såvitt det är känt har guldschakal inte siktats i Sverige.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen