Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 augusti

Skola vill väcka elevers lust till gröna jobb

Nyköpings Enskilda gymnasium har sökt stipendium för att kunna visa upp de gröna näringarnas jobbmöjligheter för eleverna på det naturvetenskapliga programmet.

Nyköpings Enskilda gymnasium är en friskola som funnits i drygt tio år. Skolan har cirka 500 elever som studerar på ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

Anna Lidström undervisar i svenska, franska och retorik. Som förstelärare har hon också ansvar för naturvetenskapsprogrammet.

Visar på praktisk tillämpning

– Vi vill visa eleverna hur ämnena de läser kan användas, vad de kan jobba med och hur de kan studera vidare, säger hon.

Skolan har sökt pengar via Svenska lantbruksveckans fond och fått 150 000 kronor för aktiviteter som ska genomföras under det kommande läsåret. Natureleverna ska besöka SLU i Uppsala där de deltar i fältförsök, laborationer och föreläsningar. Skolan har också samarbete med en agronom som utvecklar utsäde.

Eleverna behöver mål

– Vi vill låta eleverna möta verkligheten, inte bara titta i böcker. Vi vill uppmuntra dem att stanna inom det naturvetenskapliga området när de går vidare till högre studier. Det är en tung gymnasieutbildning och eleverna behöver mål att se fram emot, säger Anna Lidström.

Målsättningen är att satsningen ska bli varaktig.

– Det här är bara startskottet. SLU är jätteintresserade av vårt samarbete. Det kommer att ta ett par år innan det har satt sig i alla årskurser och vi ska kontinuerligt utvärdera hur vi ska jobba med det här, säger Anna Lidström.

Till toppen