Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars

Sniglarna går i mjölkfällan

Inför säsongen med mördarsniglar kommer en idé på en smart och billig snigelfälla – en urdrucken mjölkkartong med skruvkork gillrad med snigelgott.

Bild 1/2 FOTO: Carina Löfgren
Bild 2/2 FOTO: Facebook

Michael Petersen från Skovlunde i Danmark tröttnade på att plocka mördarsniglar i sin trädgård och beställde snigelfällor. När fällorna väl kom tyckte han att de var smarta, men dyra.

– Jag tittade lite på min återvinning och fick syn på en tom mjölkkartong. Jag testade och upptäckte att den hemmagjorda fällan var minst lika effektiv och mycket billigare, säger Michael Petersen till Dagens.dk.

Giftfri fälla

Enligt Michael Petersen fastnar runt 25-30 sniglar per dag i fällan som han gillrar med vatten, spraymalt (torkat maltextrakt) och sprit.

– När den är full sätter jag bara på korken och kastar ut den, säger han.

Pet-flaska kan bli fälla

En annan hemmagjord fälla är en petflaska modell större som man klipper av där den börjar smalna av i halsen. Sedan vänder man halsen inåt och tejpar fast. Fällan gillar man med någon vätska som är lockande för sniglarna, många använder öl. Har de väl tagit sig in kommer de inte ut.

Mördarsniglar övervintrar och kommer upp till markytan i maj när det börjar bli varmt. Hur vädret är då, om det är torrt eller blött, bestämmer förutsättningen för hur många sniglar som kommer att lägga ägg under juni.

LÄS MER: Linderödssvin kan lösa snigelproblem

Mördarsniglar i rapsfälten

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen