Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2016

Sniglarna kan bli en riktig plåga om våren blir blöt

Den förra växtodlingssäsongen blev sniglarna en riktig plåga för rapsodlarna. Mild vinter, kall och blöt försommar lade grunden och inte blev det bättre av att sommaren fortsatte att vara ostadig.

FOTO: Anders Fällman

Den snigel som orsakar problem i växtodlingen är åkersnigeln och först och främst är det rapsodlingen som drabbas. Speciellt för odlingsåret 2015 var att även spannmålsodlare, framförallt i Västsverige, fick bekämpa sniglarna.

– Det är årsmånsrelaterat hur stora snigelangreppen blir. Men vi upplever att angreppen har ökat och blivit mer regelbundna. Jag tror att det här är något som vi får leva med, först och främst i raps, men förra året fick vi även angrepp i spannmålen, säger Cecilia Lerenius på Jordbruksverkets Växtskyddscentral i Skara.

Svårt förbereda sig

Nu är vi på väg in i ett nytt växtodlingsår. När det gäller sniglar finns det inte så mycket man kan göra för att förbereda sig. Det mesta hänger på vädret. Men om det blir en blöt vår och försommar finns det all anledning att vara uppmärksam inför höstrapssådden.

– Om man har sniglar i förfrukten är det lämpligt att bearbeta extra inför höstsådden. Sniglarna trivs inte lika bra i väl bearbetad jord, säger Cecilia Lerenius.

Hur upptäcker man om man har sniglar?

– Det är i stubben efter att man skördat förfrukten. Ett tips är att gå ut på natten eller tidig morgon. I fukten kan man se sniglar eller slemspår efter sniglarna, säger Cecilia Lerenius.

Om man har sniglar så är det behandling med järnfosfatpellets som gäller. Järnfosfatet sprids på fältet och äts upp av sniglarna som sedan dör.

– Järnfosfat är den enda godkända kemikalien och den är även godkänd för ekologisk odling. Ofta räcker det inte med en behandling, ibland kanske man till och med får sprida järnfosfaten tre gånger. Men för att inte behöva behandla mer än nödvändigt är det bra att lägga ut kontrollytor så att man ser om det finns järnfosfat kvar på åkern eller om den är uppäten, säger Cecilia Lerenius.

LÄS MER: Flera temasidor om växtodling i veckans pappersutgåva av Land Lantbruk

Så stoppar du sniglarna

  • Kolla förfrukten på natten eller tidig morgon. Finns sniglarna där blir de ett problem i höstrapsen.
  • Sprid järnfosfat i stubben. Upprepa behandlingen om det behövs. Markera kontrollpunkter på fälten för att se om bekämpningen haft effekt.
  • Lägg lite extra tid på att bearbeta jorden innan sådd. Sniglar trivs sämre i bearbetad jord.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen