Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2017

Stölder av växtskyddsmedel ökar markant

Flertalet lantbrukare i Skåne har den senaste tiden drabbats av stölder av bekämpningsmedel. Det är ett relativt enkelt brott som ger mycket pengar.

Stölder av bekämpningsmedel ökar.
Stölder av bekämpningsmedel ökar. FOTO: Per Emgardsson

I Fjälkinge i Skåne bröt sig någon in i en förrådsbyggnad i förra veckan. Där stal man 300 liter bekämpningsmedel, uppger Kristianstadsbladet.

– De senaste tre åren har den här typen av brottslighet fullständigt exploderat. Det finns medel man själv spär ut som köps i tablettform. En ask, stor som en skokartong, kan innehålla tabletter värda över 100 000 kronor. Det finns bönder som haft medel värda upp till en miljon kronor i förråd och som fått allt stulet, där tjuven transporterat bort allt på en skottkärra, säger Bengt-Ehrling Ohlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad till Kristianstadsbladet.

Får ta smällen

Inte nog med att det är ekonomiskt tufft att bli bestulen, det kan även vara svårt att få tag i produkterna igen då leverantörerna inte vill ha för stora lager av de stöldbegärliga produkterna.

– Aktsamhetskraven för att få ut på försäkringen är oerhört höga. Lantbrukarna kan ha medel för många hundra tusen i en bod med ett enkelt hänglås på. Då får man tyvärr själv ta den ekonomiska förlusten, säger Bengt-Ehrling Ohlsson.

Skyltkravet borta

Många tror fortfarande att det är krav på att ha en skylt som berättar att de förvarar giftiga ämnen. Något som kan underlätta för tjuven.

– När stölderna drog i gång togs kravet på att ha en skylt uppe bort, men många ute på gårdarna vet inte om det. De tror fortfarande att det är lag på det, säger han.

Till den som ska skaffa bekämpningsmedel säger Bengt-Ehrling Ohlsson:

– Skaffa larm, ta ner varningsskyltar och skaffa bättre lås.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen