Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juni 2012

Succé för ekologisk specialdag

Slätte ekodag tycks vara här för att stanna. Både antalet besökare och utställare mer än fördubblades och i år kunde också alla fältvisningar genomföras som planerat.

Valldemonstration på Slätte ekodag.
Bild 1/3Valldemonstration på Slätte ekodag. FOTO: Göran Berglund
Besökarna kördes till fältdemonstrationerna med traktor och vagn.
Bild 2/3Besökarna kördes till fältdemonstrationerna med traktor och vagn. FOTO: Göran Berglund
Emil Olsson och sambon Therese Wennlund välkomnar besökare på Slätte ekodag.
Bild 3/3Emil Olsson och sambon Therese Wennlund välkomnar besökare på Slätte ekodag. FOTO: Göran Berglund

Emil Olssons och sambon Therese Wennlunds initiativ med en branschdag för ekologisk växtodling hemma på Slätte gård norr om Töreboda i Västergötland fick en flygande start förra året och efter årets upplaga finns bara ett ord: succé.

– Vi missade lite i räkningen inledningsvis men säger jag att vi åtminstone har haft 1 200 besökare så överdriver jag inte. Ändå vet jag att det krockar med en del studentfirande, säger Emil Olsson.

Till skillnad från premiäråret begåvades dagen med strålande sol vilket förstås underlättade för de 53 utställarna. Bara sista veckan tillkom ett tiotal utställare som bestämde sig sent.

– Nu hoppas jag i fortsättningen kunna göra klart med utställarna mycket tidigare, säger Therese Wennlund, som för övrigt senare i sommar blir fru Olsson.

Den stora publikmagneten var Hushållningssällskapet Skaraborgs stora valldemostration med 17 ekipage i form av slåttermaskiner, strängläggare, pressar, snittvagnar och fälthackar. Den genomfördes två gånger och dokumenterades av ett filmteam.

Radhackningssystemet Cameleon väckte också stort intresse. Slätte gård hade tre Cameleonter i gång, alla ombyggda från 8 till 10 meters bredd, som demonstrerades i fält. Tillverkaren Gothia redskaps ägare Lars Askling hade många nyfikna besökare på gårdsplanen.

– Vi har inte skrivit några kontrakt men väl fått förfrågningar om offerter, summerar Lars Askling.

Föreläsningarna kretsade kring pollinering, rotogräs, vallfoder, täckdikning, utsädesbehandling och marknadssituationen. Men ekodagen är lika mycket ett tillfälle för utbyte bönder emellan.

– Det jag får frågor om är mest kring vallen och hur vi klarar ogräset, konstaterar Emil Olsson.

Precis som förra året lockade Slätte ekodag besökare från många håll och man planerar redan inför nästa år. Då kommer ekodagen att ligga senare på sommaren, troligen i mitten av juli, och innehålla en jordbearbetningsdemonstration.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen