Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 november 2013

Thomas Bodström tar sig an minkfarmarnas sak

Det blir förre justitieministern Thomas Bodström som kommer att agera målsägandebiträde när rättegången om attentaten mot minkfarmare hålls i Skövde.

– Vi är att glada att en såpass känd och duktig advokat som Thomas Bodström har åtagit sig uppdraget. Det är en principiellt viktig rättegång både för oss och för andra djurhållare, säger Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink.

Begäran om att få Bodström som målsägandebiträde kom från den minkfarmare som utsattes för mordbrand. Skaraborgs tingsrätt avslog hans önskemål men beslutet omprövades av hovrätten. Nu vill tingsrätten att Thomas Bodström representerar samtliga målsägande.

Anledningen till att tingsrätten avslog begäran är att målsägandebiträde normalt tas inom en radie av tio mål från domstolsorten. Detta innebär att en del av Bodströms arvode inte kommer att bekostas av allmänna medel.

– Det är ingen fråga vi har diskuterat i styrelsen utan den ekonomiska delen får vi ta senare. Det viktiga är att det blir en bra rättsprocess, säger Johan Dalén.

I torsdags släppte åklagaren den 21-årige man från Örebro som har suttit häktad i fyra veckor misstänkt för bland annat två fall av brott mot griftefriden samt grovt olaga hot och skadegörelse. Han misstänks också ha agerat medhjälpare vid en mordbrand.

– Han släpptes eftersom jag inte längre anser att det finns skäl till häktning. Men misstankarna mot honom kvarstår, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Fortfarande sitter tre personer häktade. Under fredagen omhäktade Skaraborgs tingsrätt den 32-årige mannen från Göteborg medan 23-åringen från Örebro godtog ytterligare två veckors häktning. Domstolen har sedan tidigare förordnat en stor rättspsykiatrisk undersökning av den 22-åriga kvinnan.

– Det normala är att man avvaktar med en sådan undersökning tills rättegången hållits och domstolen konstaterat att det föreligger en övertygande bevisning men här har tingsrätten gjort en annan bedömning, säger Sofia Karlsson.

Häktningstiden är nu förlängd till den 29 november. Åklagaren räknar dock inte med att utredningen är klar då.

– Jag skulle förstås gärna se en rättegång innan jul men jag är långtifrån säker på att det blir så. Detta blir också en rättegång som kommer att ta flera dagar, säger Sofia Karlsson.

Hon säger att det under utredningstiden har tillkommit misstankar om nya brott men vill inte avslöja mer än att det inte rör sig om bagatellartad brottslighet. Sofia Karlsson vill heller inte kommentera om de misstänkta fortfarande väljer att tiga.

– Utredningsläget är fortsatt gott. Jag skulle säga att misstankarna snarast har stärkts, menar Sofia Karlsson.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen