Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 mars

Tummen ned för Betodlarnas organisationsförslag

Styrelsens förslag till ny organisation kritiserades på Betodlarnas stämma och föll till slut efter votering. – Väljer vi bort fullmäktige nu kommer det aldrig tillbaka, sa Jan Greger Persson.

Bild 1/2 FOTO: Torbjörn Esping
Bild 2/2 FOTO: Torbjörn Esping

Som sammankallande i fullmäktige hade han blivit kontaktad av flera ombud som ställt sig tveksamma till både omorganisationen och tidsramen för den. Därför föreslog han vid stämman att styrelsens förslag skulle bordläggas till nästa stämma och att även ett slipat fullmäktigeförslag skulle tas fram.

Toppstyrd förening

Han fick bland annat stöd av ledamoten Sten Segerslätt som framhöll att Betodlarna skulle bli en toppstyrd förening med den nya organisationen.

Styrelsens ordförande Jacob Bennet sade sig inte vilja se någon toppstyrning av föreningen.

– Men vi är färre betodlare i dag och vi går också in i en helt ny tid då vi lämnar den gamla sockermarknadsordningen bakom oss. Den här typen av organisation vi presenterar innebär lite modernare stadgar med möjlighet till externa ledamöter och en direktstämma, sa Jacob Bennet och fortsatte:

– Kontakten med fullmäktige har varit viktig och värdefull för oss, men vi tycker att det är ett bättre sätt att jobba med projektgrupper, där vi utser ett ämne tillsammans, och på så vis kunna penetrera en fråga bättre än vi kunnat tidigare.

Fler styrelseledamöter

Förutom att fullmäktige avskaffas, och att alla medlemmar istället ska kunna rösta om vilka beslut som ska tas, innebär den nya organisationen att antalet styrelseledamöter ökas till 7-10 personer från dagens 5-9 personer och att det blir möjligt att ta in två externa ledamöter som inte är medlemmar i föreningen för att få in särskild kompetens.

Förslaget om att bordlägga organisationsförändringen, vilket bara kräver enkel majoritet, röstades först ned på stämman. Men för att få igenom den nya organisationen krävdes stadgeändringar och tvåtredjedelars majoritet. För detta saknades en röst när räkningen var avklarad.

– Vi får ta nya tag och diskutera med fullmäktige om hur vi ska gå vidare, sa styrelsens vice ordförande Stefan Hansson efteråt.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen