Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 augusti

Två gripna i äggskandalen

Två personer i Nederländerna har gripits misstänkta för inblandning i äggskandalen. Fler länder har även upptäckt att de har importerat ägg som kan vara smittade med bekämpningsmedlet fipronil.

FOTO: Mostphoto

I Nederländerna har två personer gripits för inblandning i äggskandalen. Fler länder ska även i veckan ha insett att även de har importerat ägg från Nederländerna som kan innehålla fipronil. Omkring 140 nederländska hönserier tillfälligt stängts ned.

Fler länder involverade

I Storbritannien har drygt 700 000 ägg importerats från Nederländerna, dock endast 0,007 procent av den totala mängd ägg som konsumeras i Storbritannien varje år.

I Danmark har ett äggföretag upptäckt att de sålt 20 ton ägg från Nederländerna via en belgisk underleverantör, som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet enligt SR. Äggen ska sedan ha sålts till matsalar, cateringföretag och caféer.

Krismöte i september

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis till nu till krismöte i Europa.

”Skuld- och skambeläggande kommer inte att leda oss någonstans och jag vill sätta stopp för det” skriver Andriukaitis som hoppas samla ministrar och myndigheter före slutet av september.

Ännu ska ingen person ha rapporterats sjuk av smittade ägg.

Läs även: Nederländska ägg fortsätter att spårasLäs även: Giftiga ägg har sålts i SverigeLäs även: BASF låter tillståndet för Fipronil löpa ut

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen