Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 augusti

Unga bönder fick pris

Syskonen Persson har drivit lantbruket sedan deras pappa dog. Nu har de blivit prisade för sitt arbete.

 2014 skrev Land Lantbruk om syskonen som drivit vidare familjelantbruket och nu fått pris för sitt arbete.
2014 skrev Land Lantbruk om syskonen som drivit vidare familjelantbruket och nu fått pris för sitt arbete.

I samband med SLU:s matmässa Matologi på Norra Bantorget i Stockholm delades under lördagen priset till Årets Unga Bonde ut.

Det blev syskonen Sara, Kalle, Filip, Lina och Elias Persson (27 till 15 år) på Lida gård i Ljung i Herrljunga kommun som fick priset som delas ut för andra året.

Tro på framtiden

Motiveringen lyder:

”Med en stark tro på framtiden i svenskt lantbruk har denna syskonskara på fem drivit Lida gård till nya höjder. Affärsplanen visar på en hög ambition när det gäller såväl ekonomi, etik och ekologi, och skapar möjligheter för syskonen att behålla och utveckla gården, som varit i familjens ägor i åtta generationer. Vinstpengarna kommer att investeras i framförallt utökning av antalet djur på gården, inte minst genom att behålla tjurkalvarna för uppfödning.”

Investera i verksamheten

På Lida gård har man nu mjölkproduktion i åttonde generationen och under de drygt fyra år som gått sedan syskonen tog över gården efter att deras pappa gått bort har omsättningen ökat från 8 miljoner till 11 miljoner.

Syskonen Persson får i och med utmärkelsen 100 000 kr att investera i sin verksamhet och affärsplan samt stöd av LRF Konsult för att utveckla sin affärsverksamhet.

Fler får utbildning

Ytterligare fyra unga bönder får detta stöd av LRF Konsult och totalt 15 unga bönder får en ledarskapsutbildning på McDonald’s Business School.

LRF Ungdomen och McDonald’s arrangerar priset för att stödja unga bönder som vill driva ett hållbart och lönsamt lantbruk och målet med utmärkelsen är att inspirera fler unga ambitiösa och företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen.

Juryn för Årets Unga Bonde 2017

Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen

Jimmy Larsson, LRF Konsult

Kristina Yngwe, Milj- och jordbruksutskottet, Centern

Kerstin Davidson, Land Lantbruk

Jessica Birgersson, Årets Unga Bonde 2016

Sören Vogt, McDonald’s

Läs mer om

Till toppen