Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2017

Utvecklingen pekar på grönare matvanor

Andelen vegetarianer i Sverige har inte ökat under det senaste året. Däremot står det oftare en vegetarisk rätt på matbordet. Den främsta drivkraften är omsorg om miljön.

FOTO: Tomas Södergren

Livsmedelsbolaget Axfood har med hjälp av Sifo genomfört sin årliga undersökning om vegetariska matvanor. Den visar att andelen vegetarianer bland svenskarna är 6 procent medan andelen flexitarianer är 40 procent, vilket i båda fallen är i linje med nivån i fjol.

Fler vegetariska måltider

Utvecklingen har ändå gått mot grönare matvanor. Enligt undersökningen äter svenskarna vegetarisk mat två till tre gånger per vecka, en ökning från en gång per vecka i fjol.

Hälften uppger att de äter vegetariskt mat av miljö- och klimatskäl, medan 37 procent anger hälsa som främsta skäl. Andelen vegetarianer bland kvinnor är 8 procent och bland män 4 procent.

Flest i Stockholm

Andelen vegetarianer är störst i Stockholm och minsta andelen i norra Mellansverige samt mellersta Norrland.

Totalt uppger 24 procent att de planerar att äta mindre kött under 2018.

Undersökningen genomfördes i slutet av oktober och bygger på svar från cirka 1 200 personer.

Fakta: Flexitarian

Flexitarianer avstår inte från kött, men äter en eller flera hel vegetariska måltider i veckan.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter .

Till toppen