Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 januari

Valberedningen: Komplext uppdrag att leda LRF

Både affärsstrateg och folkrörelseledare – så ser kravspecifikationen ut för LRFs nästa ordförande. – Det är ju ett komplext uppdrag, säger valberedningens ordförande Stig-Erik Karlsson.

LRF:s ordförande sedan 2011, Helena Jonsson, avgår som ordförande vid den kommande stämman.
LRF:s ordförande sedan 2011, Helena Jonsson, avgår som ordförande vid den kommande stämman. FOTO: Ann Lindén

På tisdagen kom beskedet att Helena Jonsson, LRF:s ordförande sedan 2011, avgår från sin post. Redan nu har arbetet med att ta fram nästa ordförande för organisationen satt i gång.

Valberedningens ordförande Stig-Erik Karlsson berättar att det första steget är att ta fram en profil för vilka egenskaper nästa LRF-bas bör ha. Och han beskriver det som ett arbete med flera delar.

– Det handlar ju om vara både en affärsstrateg och en folkrörelseledare på en gång. Det är ju ett komplext uppdrag, säger han.

Utesluter inte extern rekrytering

Tidigare erfarenhet av hur LRF fungerar är också en självklarhet för den framtida ordföranden. Men Stig-Erik Karlsson vill inte i nuläget utesluta extern rekrytering till ordförandeposten.

– Vi stänger inga dörrar åt något håll.

Historiskt sett har personer som har valts till LRF-ordförande haft ett förflutet i styrelsen, men Stig-Erik Karlsson menar att det finns ”mycket kompetens” runtom i landet och menar att även personer som inte nu sitter i styrelsen kan komma i fråga vid rekryteringen av en ny ordförande.

Namn ska vara klart i april

Minst sex veckor innan stämman i slutet av maj måste valberedningen ha tagit fram sin kandidat till ordförandeposten. Men Stig-Erik Karlsson berättar att valberedningen ska ha ett namn klart i början av april.

Processen för att ta fram en kandidat kommer också att ske i samråd med LRF runtom i landet.

– Vi har ju självklart under tidens gång en kommunikation med alla regioner, så att beslutet förankras ordentligt.

LÄS MER: Vilken typ av ordförande behöver LRF ha?

Till toppen